Skip to content

De la ce vine bătaia?

Iulie 24, 2011

Când eram mai tânăr şi obişnuiam a frecventam gratis discotecile satelor sudice româneşti, aveam părerea că oamenii, în general, în locurile astea, beau şi se bat cam mult.
Nu-mi puteam da seama care era problema lor, ce ar fi împărţit, ori de unde atâta violenţă în minţile ălea. M-am gândit că femeile-s de vină. De obicei fetele erau prezente în număr mult mai mic în discotecile comunale, chiar dacă, la socoteală, alea cuminţi erau calculate întotdeauna cu un minus în faţă.

Credeam atunci că ar fi fost, probabil, şi rivalitate dintre sate, căci nu de puţine ori ieşeau scântei când ăi din Stolnici rupeau ulucile gardurilor pentru a-şi răzbuna bătaia cruntă încasată cu o săptămână în urmă de la flăcăii satului vecin.

Nimic din toate astea, mi-am spus astăzi, după ce am băut patru sticle de bere Bucegi. Ceea ce-i împingea la violenţă pe tinerii noştri era un pont simplu. Alcoolul. Însă, nu orice alcool, ci alcoolul prost.
Atunci se vindea berea Bucegi la sticlă de 0,5, undeva la 20.000 lei vechi. Cam atât să fi fost, pentru că sunt ani mulţi de atunci. Costul per sticlă se asemăna cu cel pe care-l plăteşti în ziua de azi pe o bere bună, într-un bar orăşenesc.

Lucrul ce împingea cu adevărat la bătaie era acela că, după cum ştim, berea Bucegi e deosebit de proastă, la fel cum era odinioară precum este şi în ziua de azi. Oamenii noştri consumau patru beri, enervându-se la culme, ulterior, că după atâţi bani cheltuiţi, nici măcar o senzaţie de om luat de cap nu au trăit.
Aşadar, bătaia începea strategic, cu sticle sparte. Când era rost de cafteală, barul se închidea automat pentru a nu servi oamenilor arme albe sau, a nu atrage repercusiuni asupra barmanului- pentru distribuire de băutură proastă.

Aducerea pe piaţa moldoveneasca a berii Bucegi a dat naştere unor alte implicațiuni. Credeaţi că oamenii din filmuletul de jos se bat fără rost?

Şi mai am încă ceva. Trebuie să aflaţi că şi bătăile cauzate de schimbarea sârbei fără autorizarea strigătorului, în sud, ar fi avut la bază tot berea Bucegi, şi nicidecum tradiţiile.
Acum, serios, cine ar avea ceva împotriva celui ce ar dicta un alt joc- în momentele de beţie cruntă?

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: