Skip to content

Bacul nostru cel de toate zilele

iulie 8, 2011

De ce atât tam tam cu examenul de maturitate, despre cât de proşti suntem ca naţie, despre cât mult ies în cluburi elevii generaţiei bacalaureat 2011, sau despre cât de incompetenţi ar fi profesorii din liceele româneşti?

Nimeni nu aduce în discuţie ideea că, probabil, dacă s-ar fi implementat acum doi ani (spre exemplu) un sistem riguros de supraveghere a sălilor în care se desfăşura examenul de bacalaureat, promovabilitatea ar fi fost asemănătoare cu cea din săptămânile trecute.
Trebuie să fim sinceri, căci dacă e vorba de a frauda un examen, nu există cel puţin 22 de mii de englezi care să nu se fi gândit la asta, sau 22 de mii de francezi, ori spanioli, iar numărătoarea poate continua.
Deci, nu cred că ar trebui să ne aruncăm în spate ideea de cât de proşti suntem noi, ca naţie.

Problema e înfiripată în sistemul de învăţământ, care de prea mulţi ani s-a bazat pe ideea asimilării şi reproducerii corecte de informaţii, aproape fixe. Lucru ce a afectat grav creativitatea fiecăruia dintre noi, căci şi noi, restul, ne-am putea transpune în situaţia actualilor elevi, mai mult sau mai puţin promovaţi.

Nu-i ceva nou ceea ce amintesc mai sus. Ineditul constă în aducerea camerelor de luat vederi în sălile de examen, care au pus practic o barieră în metoda de catalogare a inteligenţei tinerilor.

Sistemul românesc de învăţământ şi experimentul lui Pavlov

La cel mai sincer mod, raportat la sistemul vicios de învăţământ, bacalaureatul ar echivala cu testele pe care cercetătorii străini le atribuie delfinilor, încercând să calculeze inteligenţa săracelor mamifere marine, după un standard diferit lor. Sau, mai rău, un ciclu liceal poate nu părea a fi departe de experimentul lui Ivan Pavlov. Elevul fiind pus să reporducă anumite noțiuni la declanșarea unui stimul.

Căci de mult prea multă vreme am fost învăţaţi să repetăm ceea ce au făcut alţii. Să repetăm ceea ce profesorii au făcut la tablă, să repetăm experimentele de laborator pe care altcineva le-a făcut cu mult timp înaintea noastră, să repetăm chiar şi mişcarea de săritură la groapă, în cadrul orelor de sport.

În astfel de cazuri, să nu ne treacă prin cap că cineva ar fi gândit o promovabilitate de 70%, dacă cei ce încearcă a absolvi un liceu ar fi controlaţi până în grupă sanguină de copiuţe.
Fara a mai vorbi că în alte țări, facultățile sunt destinate cercetării, lucru străin, parcă, universităților românești.

Pe de altă parte, până la creativitate, nu-i drum lung, iar, spre nemulţumirea unora, am cunoscut oameni care stau în cluburi până la 6 dimineaţa, dar care au încă ceea ce se numeşte „cap” pe umeri, realizând destule lucruri cu care atât ei, cât şi comunitatea, se pot mândri. Deci, nu-i nici vina distracției în exces. Glumind chiar, Ionică din Liceenii n-avea cluburi, terase și Facebook, și tot nu învăța.

Analizând chestiunea incompetenţei dascălilor, ne vom da seama că, de fapt, în cele mai multe cazuri, problema nu se pune pe lipsa abilităților lor, ci mai mult pe nepăsarea în ceea ce priveşte tratarea elevilor. Altfel, după cum bine spunea un profesor al Universităţii din Piteşti, o armată, o biserică, sau o şcoală, nu poate fi condusă prin democraţie.
Iar dacă vrei să induci anumite cunoştinţe, pe care ai de gând să le testezi ulterior la sânge, îţi vei da seama că pentru a reuşi, vei avea nevoie de orice altceva însă numai de democraţie nu.

Măsurarea inteligenţei tinerilor e o metodă complicată. Cu atât mai puţin cred că e timpul să afirmăm ideea confruntării cu o generaţie de idioţi.

Sursă Foto: RomâniaLiberă

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: