Skip to content

Tradiţiile urbane

Ianuarie 4, 2011

Ce vina ar fi avut Mugurel ca nevasta bunului sau vecin, Marinita, ar fi nascut cu cateva ore inainte ca el sa coboare din masina tocmai venit dintr-un drum la mama soacra?
Nu ar fi avut nicio vina, bineinteles, dar nici ca s-ar fi opus intr-un fel indemnului la o cinste, venit tocmai din partea vecinului sau. Ba chiar deloc, Mugurel era si este deja cunoscut ca fiind un individ cu simtul alcoolului bine dezvoltat.

Tot el, nu venise cu mana goala de la soacra-sa, pe langa cele 30 de oua pe care i le daduse neveste-sii sa le urce la etajul 5, ar mai fi avut si o bucata de branza, vreo sapte capatani de usturoi, niste faina si o gaina moţată, vie.

A promis sotiei ca le urca indata, numai sa fi stat pret de cateva minute a-si felicita vecinul, proaspat tatic. Ar fi fost de acord in treacat si cu atentionarile Ninei- nevasta-sa- sa nu se dea prea mult la băutura cu Mariniţă, amintindu-i de noaptea in care dormise in ghena din cauza vinului bunului sau vecin. Dar omul nostru, tot om ramane. Iar cum felicitarile costa, Marinita se vazu aproape nevoit a plati laudele aduse pana la ultima moneda din buzunar. Ba ceru inca un rand, dublu, pentru fiecare nume pe care Mugurel i-l propunea vecinului inspre botezarea odraslei.

Orele trecura, iar in momentul in care zeul alcoolului incepu sa-si faca simita prezenta in capetele celor doi, hotarara sa isi gaseasca fiecare drumul spre casa. Reusira intr-un final, probabil si datorita frigului ce-i puse oarecum in simtiri, ori datorita convergentei cailor. Ca doar erau vecini…

Ajuns in locuinta conjugala Mugur simti inca de cum trecu pragul usii caldura imbietoare, moment in care picioarele i se inmuiara.
Se aseza pe canpeau din sufragerie fara a se dezbraca de geaca, fix langa nevasta.

– Ce ti-am zis eu, ma?
– Lasa-ma femeie ca mi-e greata
– Ma! ce ti-am zis eu?
– Ce mi-ai zis femeie?
– Nu mi-e de mirare sa nu-ti aduci aminte…
– Hîc!
– Si găina aia cui i-o lasi? lu’ mama?
– Pai cum sa i-o las lu mă-ta? doar ce am luat-o de la ea…
acoperind glasul aspru al Ninei cu un zambet nevinovat
– Du-te jos, porcule, tai-o! ca pana maine moare inghetata
– Hai, nevasta, ca n-are nici pe dracu, e in portbagaj…
– Auzi, asfixiata!


Desigur, Mugurel al nostru nu se putu apara de vorbele sotiei, asa ca lua primul cutit din bucatarie, isi trase fesul mai pe ochi si iesi in gerul de noiembrie pentru a taia gaina.
Coborî cele cinci etaje impleticindu-se in picioarele ce pareau ca-l incurca acum. Desfacu portbagajul masinii si se napusti asupra cloncănitoarei neajutorate. Agata snurul ce ii legau picioarele pasarii si o trase afara tinand-o ca de lesă.
Incuie portbagajul si duse gaina in fata masinii pe un teren mai nisipos, pentru a o sacrifica. Se gandi totusi ca gresise atunci cand incuiase portbagajul, ulterior fiindu-i prea greu ca intr-o mana sa tina necuvantatoarea  sacrificata, iar cu cealalta mana sa incerce a descuia portbagajul pentru a lua faina, usturoiul si bucata de branza. Mai ales in starea in care era.

Asa ca lasa moţata in fata automobilui si deschise portbagajul. Puse usturoiul si restul bucatelor cu mare greutate intr-o punga, apoi se intoarse in locul din care venise- moment in care observa ca lipsea ceva de pe pamantul aproape inghetat. Lipsea gaina!

– Fii-a găina, ma-sii, bă… bombani ceva greu de inteles apoi se apleca in genunchi aruncandu-si ochii sub masina. Nici urma de gaina.
Se ridica dand sa se stearga pe genunchi, moment in care auzi cloncanitul moţatei dinspre teava de esapament.

– Aha! te-ai dat de dracu!
Mugur se ridica, isi puse mainile pe fund pentru a-si indrepta spatele si apuca funia cu care erau legate picioarele gainii. Zvagni puternic de ea crezand ca inaripata va iesi ca un fulger de sub masina, insa ramase uimit cand cand ramase cu funia goala.
Ca si o explozie- tragerea sforii declansa instantaneu iesirea gainii libere de sub masina ca dintr-un tun; ce o rupse la fuga prin josul parcarii blocului B4.

Mugurel cazu in cur, isi puse mainile si se holba neintelegand minunea ce tocmai o pricinuise. Isi dete fesul jos si se scormoni in buzunarul de la piept. Scoase o tigara si o aprinse cu mainile tremurande.
Inmarmuri practic in locul in care se asezaze, si nu se gandise pana in acel moment la calitatile vreunui vecin. De fapt, nu s-ar fi gandit pana cand Pandele, vecinu de la II si administratorul blocului B4, nu l-ar fi hâţânat bine de-o maneca cerandu-i socoteala despre zarva produsa de cloncanitoare.

Eh. ce sa fac! Facui pe dracu! Asa e camd te iei dupa femei… Ii explica simplu, Mugurel- administratorului.

Pai hai sa o prindem, ce stai asa cu manan-n bot si tragi din libarca aia…?
Eu nu mai pun mana; ca parca are draci, si nu pene pe ea!

Vazand marhmureala care inca dogorea din Mugurel, probabil si de dragul neveste-sii, care, cel putin pentru el era o „doamna de comitet”, Pandele- cunoscut om cu simt al raspunderii comunitare planui o actiune de capturare si recuperare a gainii.
Suna la interfon cativa locatari de pe aceeasi scara, chemanu-i in fata blocului, pentru… „şedinţă”.
Pai cum nea Pandele, ca fuse si marti sedinta?!?
Sedinta, am zis!
si inchise interfonul guralivului.

In cateva minute in fata parcarii se stransera vreo 4 insi- ce constituira membrii echipei de recuperare. Mai enervati, mai nu, intr-un final reusira cu greutate sa aduca gaina intr-un colt al parcarii.

Zarva nu-l agita deloc Mugurel, ba chiar incepuse sa-i placa „meciul” ce se desfasura in fata ochilor lui. Isi aprinse si a doua tigara:
Ma, daca prima n-avu gust, eh! sa stii ca asta, a doua, incepe sa prinda.

Si, se ridica in picioare, isi stranse pumnii si incepu sa urle ca un bezmetic. Da-i! Ia-o, ma, de aripi! Vezi, mă, ca-ti intra sub masină, eh! ţi-a intrat, ai vazut. Da-i ma la picioare! Bă, da’ moale esti ma! moale!

In ciuda asteptarilor, replicile lu’ Mugurel nu fusera pe gustul ajutantilor. Pandele, exasperat de cuvintele mahmurului, isi spuse: Gata! pai asta e nesimtire! Te drau dracu cu gaina ta cu tot! Urmara a veni aceleasi replici si din partea restului de vecini, dupa care, fiecare individ, urca pe rand spre apartament, lasandu-l pe Mugurel cu fundul in balta la figurat.

Bă, pai daca voi va duceti la vestiare, ma duc si eu sa ma culc, ca…

Nu stiu cum o fi dormit omul nostru de gura nevestei, dar timp de cinci zile dupa patanie, la ora 4, in fiecare dimineata, bolcurile de beton au fost brazdate de-un cloncanit zgaraietor.
In a şasea zi, săraca găină moţată fuse calcata de maşina de la alimentara.

Mugurel crede si in ziua de azi ca inaripata a ajuns acolo unde ii era locul.
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: