Skip to content

Despre clienţi, bănci, contracte şi fonturi

noiembrie 14, 2010

Daca as fi fost nevoit, prin absurd, sa sustin „birocratia prielnica”, as face-o in cazul semnarii contractelor intre doua parti.

Sa luam exemplul minor: un individ (sa-l numim Titi) merge la o banca dorind un card de debit. Banca deschide un cont pe numele lui Titi, iar in cateva minute il roaga pe acesta sa semneze contractul aferent cardului.
In majoritatea cazurilor contractul este semnat pe loc fara a fi prea atent inspectat de catre client. Acelasi lucru il face si Titi.

Peste o luna isi da seama ca salariul ii e matrasit de comisioane. Injura si acuza banca de hotie crezandu-se un nevinovat, moment in care ii sunt aratate hartiile pe care le-a semnat, pe loc, cu a sa mana.
Iar de aici si pana la schimbarea bancii mai e un drum, care, totusi, costa.

Este posibil adevarat ca in cazul de mai sus, creditorii nu au nici macar un interes pentru ca Titit al nostru sa inspecteze cu atentie actele aditionale.
Prinvind-o conspirativ, ori concurential, mi se pare chiar evidenta miscarea lor.

Asadar acordarea unei zile de ragaz sau razgandire, de la semnarea actelor pana la deschiderea si crearea conturilor, mi se pare mai mult decat benefica. Cel putin pentru constiinta clientilor.
Oferirea informatiilor scrise despre comisioanele percepute de catre banca ar trebuie sa fie si ea obligatorie, si nu facultativa.

Dimensiunea fontului cu care sunt redactate contractele si bolduirea procentajelor, despre care se vorbea in intrunirea Comisiei de Buget si Finante, de altfel, ar fi trebuit sa afecteze fiecare „contact” cu banca, si nu doar cazul contractelor de credit.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: