Skip to content

Apă de ţară

Aprilie 6, 2010

Mereu m-am intrebat de ce oare supa, tocanita, ciorba, varza ori sarmalele- facute „la oras”, nu au gustul precum cele facute la bunica „acasa”.

Cand eram mitel credeam ca bunica are un ingredient magic; ca presara desupra mancarurilor niste substante miraculoase care le schimba gustul in totalitate. Chiar daca ciorba era afumata, ori avea prea multa sare sau vreun ingredint de baza lipsa, punea ingredientul si gata! totul se transforma in mancare „a la bunica”.

Acum mi-am dat seama ca saracuta batrana nu are nimic dubios sub maneca, nu poate face minuni, si hai sa fiu rau si sa zic ca nici nu a fost cunoscuta drept un bucatar francez fandosit.
Bunica avea un singur ingredient, simplu, ce transforma mancarea intr-o minune: apa!

Probabil sa fie de la clorul adaugat in cea oferita la robinet, ori altceva; nu stiu… . Cert e ca mancarea facuta cu apa de la robinet nu are un gust la fel de bun precum cea facuta cu apa din puţul de la ţară.
Si nici cea minerala, cumparata din magazin, nu sta mai bine la capitolul gustului pe care-l da mancarii.

Urat e ca am devenit oarecum dependent. Cand ma duc la bunici iau cateva bidoane de 5 litri si le umplu cu apa. Le aduc acasa pentru a face o mancare cu adevarat buna.
Uneori ma mai vad vecinii si-mi spun: Ce-ai acolo vecine… ţuică? Nu vinzi?!?

Lasand gluma la o parte, apa „de la ţară” chiar da un gust deosebit mancarii. Cel putin cea din satul in care ai mei bunici locuiesc. Si aici vorbeste mofturosul din mine!

Anunțuri
One Comment leave one →
  1. Aprilie 8, 2010 1:21 pm

    True, true.

    Sa stii ca apa de izvor e apa, frate. Sanatoasa, rece, buna. De altfel, mancarea facuta de bunica contine numai ingrediente naturale, din gradina bunicii si grajdul bunicului (ma refer la carnea de animale).

    Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: