Skip to content

Să ne mutăm sau nu la ţară?

Februarie 20, 2010

Pornind de la o emisiune in care moşierul Mircea Dinescu indemna populatia sa plece si sa se stabileasca cu toate catrabalâcurile la tara, s-a ajuns la o discutie apriga intre mine si un mare sustinator al traiului in mediul rural.
Avand de partea mea faptul ca m-am nascut si crescut in oras, locuind si traind pana acum tot in oras, sunt sustinatorul inrait al acestui mediu.
Contracandidatul meu de expunere care s-a nascut si a trait pana la varsta de 20 de ani in mediul rural, mutandu-se ulterior in oras pentru un loc de munca bun, nu este de aceeasi parere cu mine.
Trebuie explicat ca persoana cu care am avut disputa are 20 de ani petrecuti in mediul rural si alti 20 in mediul urban, fapt pentru care cred ca are o imagine detaliata a celor doua medii de viata.
Pentru o mai buna relatarea a faptelor o sa il numesc pe „contracandidatul” meu: M.

M. mi-a aruncat in discutie argumente precum „viata la tara este mult mai sanatoasa decat cea de la oras”, argumente pe care le-am aprobat cu mult respect. Dupa, mi-a spus ca „in mediul rural poti face o economie bunicica, scutind banii pe care in mod normal ii dadeai pe cateva legume, cateva gaini si un porc” . Raspunsul meu a fost ferm: ” da! poti economisi ceva doar daca ai un venit stabil dintr-o anumita sursa”
„Cum asa?!?”

Pentru a-i arata de ce consider mediul rural inca o loterie i-am pus cateva intrebari. Presupunand ca vom trai fara niciun venit, doar cu aer, luand spre exemplu un proaspat absolvent de liceu sau facultate ce se muta la tara imediat dupa terminarea anilor de studii. Se pun intrebarile:
– De unde va avea el bani sa cumpere rasadurile ori animalele? presupunand ca terenul si casa necesara mutarii acestuia in mediul rural le are deja, primite ca mostenire.
– Daca acesta va face rost de bani pentru cumpararea celor din urma, cu ce va trai individul cat timp plantatiile vor creste, cat timp animalele vor creste? Timp ce nu trebuie neglijat, daca mergem pe premisa mutarii in mediu rural si inceperii unei vieti de la zero.
– Oare va avea o productie sanatoasa? intrebare ce se merita completata prin: Oare animalele nu vor muri? oare plantatiile nu vor fi distruse de diferiti factori?
– De unde vor veni banii pentru a ara terenurile primite ca mostenire?
– Ce se va face iarna? De unde vor veni banii pentru lemnele necesare incalzirii casei?

„Bun, bun, gata! mi-a spus M.; te angajezi!”

Ok, unde?!?!
In principiu „piata de desfacere a locurilor de munca” (ironic) in mediul rural este mai mult decat inexistenta. Poate singurele locuri de munca ce merita si ofera un venit lunar satisfacator sunt cele de preot, politisit, invatator si sa nu-l uitam in cele din urma pe vanzator. Spun asta pentru ca in ziua de azi sunt si principalele locuri de munca ce le poti gasi intr-o comuna romaneasca.

Locurile de munca „afiliate” unor ferme, locuri de munca ce ar fi trebuit sa primeze intr-un astfel de mediu, sunt total inexistente.
Dupa 1989, CAP-urile s-au desfiintat, iar de fermele ce odinioara (hai sa zicem ca produceau cat de cat, avand in vedere umflarea cifrelor) s-a ales praful.
Intr-un drum de aproximativ 30 de kilometri, din Pitesti pana in comunca din care ai mei bunici s-au incapatanat sa plece, exista doar o ferma.
O ferma ce asigura locurile de munca a doar 14 persoane, intr-o comuna de peste 2000 de locuitori.
Scadeti voi politistii, invatatorii, preotii si vanzatorii si vedeti cati someri raman.

Un job in trend in mediul rural ar fi cel „cu ziua”, in care esti platit cu 30 de lei pentru mai mult de 10 ore de munca.
Dar ce se va intampla cu timpul pe care initial il alocasei cresterii de animale, al culturilor? Oare nu am ajuns din nou un orasean, care ia dintr-o parte si da in alta?

M. s-a convins, iar intr-un final am ajuns la un consens: Poti trai la tara doar daca ai un venit stabil, precum pensie, somaj, ori alt ajutor oferit de stat.

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: