Skip to content

Bă gata! de maine ma apuc de invăţat!

Februarie 10, 2010

Da, asa am spus si eu cu trei saptamani in urma, cand a inceput sesiunea: „ba gata! de maine ma apuc de invatat”, dar asa a ramas.
De fapt e bine de observat ca toti ne apucam de invatat, de abia maine, sau toti ne spunem in minte, ba „de maine…”. De obicei te poti apuca de un lucru din momentul in care ti-l pui in minte. „Ba! de acum nu mai beau! De azi invat!” Sau chiar mai aproape, „In minutele urmatoare ma voi duce sa imi iau cursurile dupa care voi invata ca un babuin”, dar pana termini de spus toata propozitia iti vei da seama ca deja au trecut minutele si na… daca tu ai spus musai ca in minutele alea trebuia sa inveti, si nu in altele, s-a dus farmecul.

Bine, asta e un motiv pueril pe care-l folosesti atunci cand chiar nu ai chef de invatat. De fapt ajungem la concluzia ca nu doar noi nu ne dorim sa invatam ci uneori ne ajuta si subconstientul.
S-a demonstrat stiintific chiar! Un om nu poate fi atent mai mult de 18 secunde la un lucru, obiect ori sarcina.
Astfel incat atunci cand te vei apuca sa citesti un paragraf care, citit, insumeaza mai mult de 18 secunde, iti vei da seama ca ajuns odata la sfarsitul lui, ai uitat cum incepea.
Aici sunt de vina si profesorii care, in mod normal, trebuiau ca inainte de predarea unui curs sa calculeze exact durata in secunde a fiecarui paragraf, taind ulterior paragraful ce depaseste, citit in ritmul unui student mediu, timpul de 18 secunde.
Asta e subconstientul! Nu te poti juca cu el!

Alti factori
Se pot clasifica si alti factori ce influenteaza intr-o oarecare masura procesul de asimilare a informatiilor. Cuantificabil, o mare parte din vina o poarta si factorul extern ce iti distrage atentia atunci cand faci in pantaloni apasat de nevoia invatarii.
Eu, spre exemplu, am parcată masina in spatele blocului, conincidenta sau nu cu modul de deschidere a geamurilor, care spre norocul meu se dechid cu vederea tot inspre spatele blocului.
Pus in pat, gandinud-ma la asimilarea unei invataturi concrete din cursurile de 100 de pagini sunt deseori distras din cauza alarmei masinii, care uneori din factori necunoscuti hotaraste sa porneasca.
Inainte de cumpararea acestei masini, vechiul automobil avea o alarma asmenantoare cu cea a altor 40 de masini, ba chiar mai mult de 40. Asa ca de multe ori ieseam pe blacon atunci cand suna masina vecinului, fiind total dezgustat de faptul ca am inghetat degeaba pentru vecinu.
Intr-un final am hotarat sa nu mai ies! Ca sa vezi! Hai sa ne punem toti aceleasi yale ferindu-ne de hoti. Era genul ala de alarma care suna o data ca politia, o data ca pompierii, o data ca o raţă in calduri… stiti voi. Că la un moment dat ajunsesem sa le stiu pe de rost melodia, imitandu-le chiar! piu piu piu, nino nino, bâp bâp bâp…

Noua masina, dupa cum spuneam, piuie altfel fata de restul masinilor din parcare, asa ca drep urmare, mi-am activat functia de paza, deoarce atunci cand se gaseste sa porneasca o diferentiez de restul.
Eh, din cauza iernii s-a gasit sa porneasca si ea mai des – probabil voind intentionat sa consume deja consumata baterie – atunci cand eu decideam cu limba de moarte ca trebuie sa invat.
Astfel atras, lasam invatatul si sari la geam, sa nu-ti fure masina (stiu eu ce stiu, ca unui vecin deja i-au săltat-o bastarzii).
Speriat, nici ca se mai lipea vreo informatie de mine. Ba se mai gasea vecinu sa sune, ba mai te trezea un telefon, ba rasul cuiva din camera, ba nevoia de a bea o gura de apa s.a.m.d.

Concluzii si remedieri
Ai putea invata inainte de sesiune. Dar cine ar mai bea berea ta?

Da, nici eu nu pot invata daca e dezordine in casa. 😛

4 comentarii leave one →
 1. Februarie 10, 2010 4:50 pm

  Deabia astept sa vad si eu cum e sa te simti in sesiune. Da, stiu ca sunt idiot ca vreau asta.

 2. suntjos permalink
  Februarie 10, 2010 5:19 pm

  Eh, nu poti eticheta un om dupa o dorinta. 🙂
  Dar oricum, nu cred ca vei fi foarte incantat :))

 3. Februarie 11, 2010 3:01 pm

  La mine functioneaza sintagma: „De Luni ma apuc de invatat”. Chiar functioneaza, nu e ca aia cu „de maine…”. Poate pentru ca Luni marcheaza inceputu’ saptamanii… sau ceva de genu’.

 4. Februarie 11, 2010 5:04 pm

  O incerc si eu pe aia cu „de luni”. ;))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: